Skip to main content

Alliberem el barri! Performance "Les dones som subjectes"

Descripció

"Alliberem el barri! Performance Les dones som subjectes” Setembre 2016 - Octubre 2016

L’acció va consistir en rescatar i reconèixer la importància de col·lectius de dones i dones individuals del barri, catalanes i internacionals, invisibilitzades, que amb la seva vida, lluita i/o experiències haguessin contribuït a crear una societat més equitativa. Es van escollir per votació 4 dones i/o col·lectius de dones (en aquest cas: Conxita Julià i Farrés, poeta i excursionista del Poblenou; el col·lectiu Guerrilla Girls; Rosa Parks i les obreres del Poblenou) per imprimir en format gran. La resta de dones que havien proposat fent la cerca, es van imprimir en format flyer, per entregar, mentre feiem l’acció performàtica, a les persones que passéssin pel carrer (Lluïsa Vidal i Puig, Rigoberta Menchú Tum, Maria Mercè Marçal i Serra, Frederica Montseny i Mañé, Angeleta Ferrer i Sensat, Angela Davis, Cooperativistes del Poblenou, Soledad Real i López, Teresa Mañé i Manet, dones de les barraques i les mestres republicanes).

L’acció consistia en enganxar cartells amb frases que poden dir a les dones quan van pel carrer (guapa, tia buena, Quin cul!, On vas tan sola? etc.) a una noia que representava a una estàtua. Ella es quedava paralitzada per culpa d’això. Posteriorment, la resta de l’alumnat, vestit com les 4 dones i/o col·lectius a qui representaven, sortien una a una, deien una frase que caracteritzava a la dona històrica o al col·lectiu al qual representaven, descobrien la imatge gran d’ella i desenganxaven un dels cartells de l’estàtua. Com més cartells se li treien a l’estàtua, més podia moure’s i tornar a esdevenir “persona”. Després, es repartien els flyers entre el públic: a l’anvers, hi havia la imatge de cada dona i un text que explicava perquè se les havia escollit. Al revers, informació sobre Alliberem el barri! en general i de l’acció en concret. S’animava a la gent a participar de l’acció. Finalment, es llegia el manifest que ells i elles havien creat.

Aquesta acció pretenia reivindicar les dones com a subjectes, persones que ara i abans han estat i són una part activa de la societat. L'objectivització sexual i la invisibilització històrica són dos dels diversos factors que contribueixen i faciliten que es produeixi l'assetjament sexual al carrer.

Autoria

Institut Quatre Cantons

Col·laboradores
Teixim Xarxes

Temàtica
Assetjament a l'espai públic
Cosificació
Dones
Estereotips
Invisibilització
Memòria històrica
Àmbit
Accions artístiques
Performance
Públics
Adolescents
Ciutadania
Joves
Tipologia
Acció comunitària
Comparteix-ho