Obres Premi Jove de Còmic de Sant MArtí per la prevenció i erradicació de la violència masclista

Descripció

Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2015

En aquesta galeria trobareu les obres presentades a la convocatòria 2015 del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i eradicació de la violència masclista.

El dimarts 17 de novembre de 2015 es va reunir el Jurat per a la deliberació del Premi. El van conformar: l’il·lm. Regidor del Districte de Sant Marti i President del Jurat, el Sr. Josep Ma. Montaner; la sra. Marika Vila i Migueola, il·lustradora, historietista i realitzadora editorial; el sr. Fernando Herraiz García, professor de Pedagogies Culturals a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; el sr. Joan A. Sánchez Aznar, membre de Diminuta Editorial; el sr. Rubén Sánchez Ruíz, psicòleg de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i expert en matèria de violència masclista; la Sra. Creu García del Brio, representant del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí i coordinadora del Moviment pe la Pau de Catalunya.

El jurat va acordar per unanimitat atorgar el Premi Jove de Còmic Sant Martí, per a la Prevenció i Eradicació de la Violència Masclista, a les obres que millor contribueixen a la reflexió, denúncia i sensibilització entorn de la violència masclista a les següents propostes:

– Noia anul.lada, de Marta Saavedra, dins la Categoria A ( de 16 a 25 anys), per l’ ús del llenguatge del còmic en la visibilització i denuncia de la violència masclista i el seu potencial per la a sensibilització.

– Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys), per contribuir a desvelar les desigualtats de gènere que fonamenten la violència masclista i la seva aportació a l’empoderament de les nenes.

Així mateix, el Jurat ha atorgat les següents mencions especials:

– Menció especial a l’obra Rutina de Patrícia Najar, per aprofundir en les múltiples manifestacions de la violència masclista i contribuir a donar visibilitat a les violències quotidianes i la seva normalització.

– Menció especial a l’obra La resposta, de Lorena Jara i Núria Mochón, per la seva contribució estètica en l’ús dels recursos gràfics i el seu concepte de sororitat.

– Menció a l’obra El camí de la dona, de Pau Esparó, per la seva potència visual i per contribuir al reconeixement de la lluita feminista i l’empoderament de les dones.

– Menció especial a l’obra Lo veía, lo callaba, de Yasmin el Halouani, pel seu coratge en l’abordatge d’una de les formes de violència masclista més silenciades: els matrimonis forçats.

El Premi del Públic, realitzat mitjançant votació popular a través d’aquesta web, ha recaigut en les següents propostes:

 Rutina de Patrícia Najar, dins de la Categoria A (de 16 a 25 anys).

– Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys).

 

Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2016

Aquí podeu consultar les més de 50 obres presentades al II Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista – convocatòria 2016.

El Jurat de la convocatòria 2016, ha estat format per: el regidor del Districte i president del Jurat, el sr. Josep Maria Muntaner; el sr.  Jose Solana, director de l’Escola Joso centre de dibuix i arts visuals; el sr. Luís Martínez, de Norma Editorial; la sra. Raquel Riba Rossi, il·lustradora i historietista, creadora de Lola Vendetta; la sra. Maritza Buitrago, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere; la sra. Valeria Aznar, membre del Consell de dones del Districte; la sra. Olga Ariso, de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; i  la sra. Iria Garcia directora del departament de Serveis a les persones i al territori del Districte de Sant Martí, que va actuar com a secretària del jurat.

El palmarès d’aquesta segona edició ha estat:Categoria A (persones d’entre 16 i 25 anys)

Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a Reacciona de Pau Esparó Larrégola, l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.

Menció especial del Jurat a l’obra Micromasclismes Quotidians, de Georgina Gerónimo Gómez, per la capacitat de  donar visibilitat a les violències quotidianes que fomenten la desigualtat de gènere, a través del llenguatge del còmic.

Menció especial del Jurat a l’obra Violeta de Marta Fanega Valencia, per la capacitat gràfica i narrativa de visibilitzar les desigualtats estructurals que viuen les dones i els processos “d’empoderament”.

Menció especial del Jurat a l’obra Hey noia, mai estaràs sola de Berta Foguet i Casals, per la seva capacitat de plasmar els processos “d’empoderament” i la sororitat entre les dones.

Premi del Públic a l’obra No te muevas de Judit Saavedra Giraldo.

Categoria B (persones menors de 16 anys)

Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a l’bra Llibera’t, de Mayra Vives Pérez, a l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.

Menció especial del Jurat a l’obra 8 de març d’Elisenda Baró i Lissina, per l’ús dels recursos narratius i gràfics en l’expressió de la socialització de gènere i  la defensa de la igualtat.

Menció especial del Jurat a l’obra Me basto de Diana Gallardo Pérez, per la seva contribució a denunciar els estereotips i transformar els imaginaris del còmic.

Menció especial del Jurat a l’obra Sense títol d’Aura González López i Jéssica Balasch de Andrade, per trencar amb la dualitat de gènere i convidar a viure el gènere d’una manera alliberadora.

Premi del Públic a l’obra La familia d’Eloi Martín Rey.

Mèdia
Autoria

Consell de Dones de Sant Martí

En col·laboració

Temàtica
Àmbit
Públics

Més materials