Obres Premi Jove de Còmic de Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista
En el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el Districte de Sant Martí, la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i Biblioteques del Districte de Sant Martí, amb la col·laboració del Consell de Dones de Sant Marti, convoquen anualment el Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista.
Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.
Els còmics han de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de la violència masclista i contribuir a la seva prevenció i eradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere.
El Premi compta amb la col·laboració de l’Escola Joso -Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial i la Cooperativa TramaCultura.
Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2018
Aquí podeu consultar les més de 80 obres presentades al IV Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista – convocatòria 2018.
El jurat de la quarta edició del Premi jove de Còmic , per a prevenció i Eradicació de la violència masclista . Està integrat per les següents persones en representació dels diferents àmbits segons les Bases publicades del Premi per: La Sra Eva Campos Consellera del Districte de Sant Martí que ha estat la Presidenta del jurat; Olga Ariso, en representació de la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; Alicia Grande, docent de l’àmbit de Arts plàstiques; Lluis Martínez d’Edicions; Lyona Artista i Creadora, Judith Diaz Representant del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí; Nuria Torres, Membre de Ni Bellanibestia especialista en Perspectiva de gènere i Marta Ovejero, Representant de les entitats de joves.
El palmarès d’aquesta quarta edició ha estat: Categoria A (persones d’entre 16 i 25 anys)
Premi del Jurat a ”Muses” d' Adriana González Verdera. Per l’obra que millor contribueix, a través del llenguatge del còmic, a donar visibilitat als estereotips culturals que fonamenten la violència masclista amb un llenguatge artístic de qualitat
Menció especial del jurat a “Destapate” d' Arnau Jalón Garcia, per la capacitat de transmetre amb un llenguatge senzill i directe una visió contundent dels missatges culturals que sustenten la violència de gènere.
Menció especial del jurat a “No pararem” de Claudia Lanuza Gabasa i Laia Tapias Corral, per l'ús original dels recursos gràfics i la representació de les corporeïtats no normatives i la denuncia de la violència.
El palmarès d’aquesta quarta edició ha estat: Categoria B (persones menors de 16 anys)
Premi del Jurat a “Rebelate” de Laia Olivella Berrabhi, per l’obra que millor contribueix a trencar els estereotips que fonamenten la violència masclista i en especial a l’apoderament de dones diverses.
Menció especial del jurat a “Navidades Pasadas” de Aina Aginako Celaya, per la denuncia dels estereotips sexistes mitjançant l’humor gràfic.
Menció especial del jurat a “Princesa esteriotipo” d'Adriana Annunziata Massi Gil, per la potent representació de la seva protagonista, que convida a la rebel·lió dels estereotips sexistes .
Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2017
Aquí podeu consultar les més de 80 obres presentades al III Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista – convocatòria 2017.
El Jurat de la convocatòria 2017, ha estat format per: el regidor del Districte i president del Jurat, el sr. Josep Maria Muntaner; la sra. M. Teresa Cornadó, membre del Consell de dones del Districte; la sra. Olga Ariso, de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; la sra. Carme Lleó. Representant del Secretariat del CJB; el sr. Diego Marchante, artista visual i membre de l’equip docent de la Facultat de Belles Arts de la UB; Anna Manaia, impulsora, entre d’altres, de la fanzinoteca feminista XOXOXO; la sra. Laia Arquero Claramunt, membre l’ Associació Professional d´il ·lustradors de Catalunya i Premi Junceda 2016 i Sara Barrientos, membre de Candela, entitat referent en la sensibilització envers el sexisme.
El palmarès d’aquesta tercera edició ha estat: Categoria A (persones d’entre 16 i 25 anys)
Premi Jove de Còmic Sant Martí 2017 a "Falta de representación" de Daira Esther Butron Vega per ser l’obra que millor contribueix, a través del llenguatge del còmic, a donar visibilitat a les violències que impacten en la construcció del gènere, el sexe i la identitat, des d’una perspectiva interseccional, amb extremada delicadesa i sensibilitat.
Premi del Públic. Menció especial del Jurat a "Qüestiò de tothom" de Alexandra Díaz Hage i Paula Díaz Hagepel seu potencial de sensibilització en plasmar gràficament la genealogia i el cicle de les violències de gènere des d’una perspectiva global.
Menció especial del Jurat a "La princesa republicana" de Adriana Gonzalez Verdera pel seu abordatge dels estereotips, discriminacions i violències de gènere des de l’optimisme i a través d’una estètica i narració reivindicativa, fresca i divertida.
Menció especial del Jurat a "No donem la mà a la violència masclista " de Elisabet Nel·lo Tubau per la seva originalitat, impacte visual i missatge clar i directe al voltant de les múltiples violències masclistes.
Categoria B (persones menors de 16 anys)
Premi Jove de Còmic Sant Martí 2017, a "Electric woman" de Hugo Sanz Benito l’obra que millor contribueix a trencar els estereotips que fonamenten la violència masclista i en especial a l’apoderament de les dones.
Premi del Públic. Menció especial a "Stop, no em controlis" de Giulliana Nicole Diaz Quiñe, Esmeralda Voicu, Nalaya Mateo del Val i Matthew Ibañez Riego per a la seva potencia comunicativa i expressivitat gràfica, i la seva capacitat de sensibilització al mostrar els mecanismes de control que actuen en les situacions de violència , així com la capacitat de resiliència i apoderament de les dones, fruit del treball en equip.
Menció especial del Jurat a "M'encanta com sóc jo" de Aina Guillamón Trabado i Sandra Hermosilla per la seva representació no estereotipada d’una dona irreverent i trencadora i el seu missatge fresc, desacomplexat i “empoderant”.
Menció especial del Jurat a "La apariencias engañan" de Sonia Pau Leon per la potent representació de la seva protagonista, una estètica estimulant i una narració atractiva al servei de la denúncia dels estereotips de gènere.
Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2016
Aquí podeu consultar les més de 50 obres presentades al II Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista – convocatòria 2016.
El Jurat de la convocatòria 2016, ha estat format per: el regidor del Districte i president del Jurat, el sr. Josep Maria Muntaner; el sr. Jose Solana, director de l’Escola Joso centre de dibuix i arts visuals; el sr. Luís Martínez, de Norma Editorial; la sra. Raquel Riba Rossi, il·lustradora i historietista, creadora de Lola Vendetta; la sra. Maritza Buitrago, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere; la sra. Valeria Aznar, membre del Consell de dones del Districte; la sra. Olga Ariso, de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; i la sra. Iria Garcia directora del departament de Serveis a les persones i al territori del Districte de Sant Martí, que va actuar com a secretària del jurat.
El palmarès d’aquesta segona edició ha estat:Categoria A (persones d’entre 16 i 25 anys)
Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a Reacciona de Pau Esparó Larrégola, l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.
Menció especial del Jurat a l’obra Micromasclismes Quotidians, de Georgina Gerónimo Gómez, per la capacitat de donar visibilitat a les violències quotidianes que fomenten la desigualtat de gènere, a través del llenguatge del còmic.
Menció especial del Jurat a l’obra Violeta de Marta Fanega Valencia, per la capacitat gràfica i narrativa de visibilitzar les desigualtats estructurals que viuen les dones i els processos “d’empoderament”.
Menció especial del Jurat a l’obra Hey noia, mai estaràs sola de Berta Foguet i Casals, per la seva capacitat de plasmar els processos “d’empoderament” i la sororitat entre les dones.
Premi del Públic a l’obra No te muevas de Judit Saavedra Giraldo.
Categoria B (persones menors de 16 anys)
Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a l’bra Llibera’t, de Mayra Vives Pérez, a l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.
Menció especial del Jurat a l’obra 8 de març d’Elisenda Baró i Lissina, per l’ús dels recursos narratius i gràfics en l’expressió de la socialització de gènere i la defensa de la igualtat.
Menció especial del Jurat a l’obra Me basto de Diana Gallardo Pérez, per la seva contribució a denunciar els estereotips i transformar els imaginaris del còmic.
Premi del Públic a l’obra La familia d’Eloi Martín Rey.
Obres del Premi Jove de Còmic Sant Martí – Edició 2015
En aquesta galeria trobareu les obres presentades a la convocatòria 2015 del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i eradicació de la violència masclista.
El dimarts 17 de novembre de 2015 es va reunir el Jurat per a la deliberació del Premi. El van conformar: l’il·lm. Regidor del Districte de Sant Marti i President del Jurat, el Sr. Josep Ma. Montaner; la sra. Marika Vila i Migueola, il·lustradora, historietista i realitzadora editorial; el sr. Fernando Herraiz García, professor de Pedagogies Culturals a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; el sr. Joan A. Sánchez Aznar, membre de Diminuta Editorial; el sr. Rubén Sánchez Ruíz, psicòleg de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i expert en matèria de violència masclista; la Sra. Creu García del Brio, representant del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí i coordinadora del Moviment pe la Pau de Catalunya.
El jurat va acordar per unanimitat atorgar el Premi Jove de Còmic Sant Martí, per a la Prevenció i Eradicació de la Violència Masclista, a les obres que millor contribueixen a la reflexió, denúncia i sensibilització entorn de la violència masclista a les següents propostes:
– Noia anul.lada, de Marta Saavedra, dins la Categoria A ( de 16 a 25 anys), per l’ ús del llenguatge del còmic en la visibilització i denuncia de la violència masclista i el seu potencial per la a sensibilització.
– Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys), per contribuir a desvelar les desigualtats de gènere que fonamenten la violència masclista i la seva aportació a l’empoderament de les nenes.
Així mateix, el Jurat ha atorgat les següents mencions especials:
– Menció especial a l’obra Rutina de Patrícia Najar, per aprofundir en les múltiples manifestacions de la violència masclista i contribuir a donar visibilitat a les violències quotidianes i la seva normalització.
– Menció especial a l’obra La resposta, de Lorena Jara i Núria Mochón, per la seva contribució estètica en l’ús dels recursos gràfics i el seu concepte de sororitat.
– Menció a l’obra El camí de la dona, de Pau Esparó, per la seva potència visual i per contribuir al reconeixement de la lluita feminista i l’empoderament de les dones.
– Menció especial a l’obra Lo veía, lo callaba, de Yasmin el Halouani, pel seu coratge en l’abordatge d’una de les formes de violència masclista més silenciades: els matrimonis forçats.
El Premi del Públic, realitzat mitjançant votació popular a través d’aquesta web, ha recaigut en les següents propostes:
– Rutina de Patrícia Najar, dins de la Categoria A (de 16 a 25 anys).
– Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys).