Skip to main content
icon

Curset Antimasclista ("Què els passa als homes?"). Podcast

Descripció

Secció del programa Els Matins de Catalunya Ràdio dedicada a la reflexió entorn de les masculinitats, que compta amb la col·laboració del psicòleg i formador Ruben Sánchez. Emesa durant l’estiu del 2019.

 

CURSET ANTIMASCLISTA  "Què els passa als homes?"

 

Amb Ruben Sanchez Ruiz, Xavier Cela Bertran, pedagog i politòleg, i Beatriu Masià Masià, terapeuta i formadora. 

 

2n programa: 01/08/2019 Primer pilar de la masculinitat hegemònica: la jerarquia i la disciplina.

Amb Rubén Sánchez Ruiz i amb el periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez analitzem l'orgull i l'honor com a elements indispensables de la masculinitat tòxica.

 

3r programa: 08/08/2019 Segon pilar masculinitat hegemònica: Hidrofobia. Què els passa als homes quan han d'assenyalar o denunciar actituds masclistes?

Amb Rubén Sánchez, psicòleg i formador i amb Miguel Lorente Acosta, metge forense, escriptor i expert en violència de gènere.
 

4t programa: 15/08/2019 Tercer pilar de Masculinitat Hegemònica: Belicositat heroïca. Rambo, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Van Damme o Bruce Willis van ser uns referents?

Amb l'antropòleg Ignasi Puig analitzem quina influència van tenir per la generació dels anys vuitanta.




5è programa: 22/08/2019 Quart pilar de la Masculinitat Hegemònica: l'autosuficiència. Per què hi ha homes que continuen perpetuant el rol del "guanyador del pa" que l'allibera de les tasques domèstiques compartides (feines de la llar, cura de fills i dels malalts) i de l'autocura?

En parlem amb Heinrich Geldschläger, psicòleg i Rubén Sánchez.

 


6è programa: 29/08/2019 Sisè capítol del curset d'estiu antimasclista: Construïnt Masculinitats Diverses, Dissidents, Responsables i Antipatriarcals.

Amb la col·laboració de Carme Vidal i Blai Martí.  
 

Imatge

Autoria

Ruben Sánchez

Comparteix-ho

Aportant llum a la ciència des dels feminismes

Descripció

Podcast que parla sobre ciència i feminisme emès a Ràdio Paquita, la ràdio de la Bonne, el centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison, un projecte de ràdio de dones i feminista per internet, amb arxius d’àudio (podcast), en la que les dones i els col·lectius feministes som les protagonistes actives i cocreadores.

En aquest enllaç podeu escoltar el podcast: Aportant llum a la ciència des dels feminismes.

Imatge

Autoria

Luciferases

Comparteix-ho

Jocs i joguines no sexistes

Descripció

Els jocs i les joguines ajuden als infants a imaginar el seu futur i a construir les seves expectatives i valors. És per això que cal prestar atenció a quins valors transmeten per treballar per una societat lliure de sexisme.

 

Guies

- Dossier sobre jocs i joguines no sexistes. En aquesta guia realitzada per la cooperativa Fil a l'Agulla, trobareu botigues de jocs i joguines o llibreries i marques que fomenten un oci infantil diferent, on s'incentiva la creativitat, la diversitat i l'equitat.

- Per què comprar joguines no sexistes? Per què coeducar? L'Ajuntament de Barberà del Vallès, l'Instituto Andaluz de la Mujer i la cooperativa CoeducAcció van dissenyar la guia que ens parla sobre la importància de les joguines o el biaix de gènere en la publicitat i dóna recursos a les famílies per no comprar sexisme.

 

Articles

- A l'article "5 reflexions per triar joguines no sexistes ni violentes", realitzat per Fundació catalana de l'Esplai, podeu trobar reflexions que ens ajuden a analitzar i escollir joguines no sexistes i no violentes.

- A "Els nadons i les joguines no tenen gènere", de Som Esplai, podeu trobar una reflexió sobre el paper del joc en l'educació dels infants i la importància d'escollir joguines no sexistes. 

- A l'article "Les joguines no tenen sexe, o sí?", de la cooperativa Hora Lliure, ens parlen de les estratègies que elles utilitzen per fomentar un joc i joguines no sexistes i analitzen els catàlegs infantils per visibilitzar el sexisme i els rols i estereotips de gènere i ajudar-nos a detectar-los.

- A l'article "Jugar ens fa lliures: idees de joguines no sexistes", d'EduXarxa, es reflexiona sobre la dificultat de trencar amb el sexisme en jocs i joguines i ens proposen joguines per aprendre a cuidar el nostre entorn natural, a cooperar o a fer procediments científics.

 

Campanyes de sensibilització

- Campanya #TrenquemEstereotips, realitzada per l'Institut Català de les Dones. En el web us hi trobareu un recull bibliogràfic, un recull temàtic i els cartells de la campanya per descarregar i/o demanar.

- Campanya Juguem en igualtat, realitzada per L'Hora Lliure, on ens expliquen detalladament les implicacions dels jocs i les joguines en el creixement dels infants i desgranen els valors que es deprenen de les nostres joguines i jocs actuals.

- Des de l'AFA de l'Escola Fructuós i Gelabert van fer dues campanyes sobre joguines no sexistes. "Amb les joguines no s'hi juga", del 2018, és una divertida manera de mostrar el sexisme i els rols i estereotips de gènere a partir de vídeos que humanitzen les joguines i les doten de caràcter i personalitat. "Quan et diguin que és de nenes, fuig, fuig fuig!", de l'any 2019, utilitza la cultura popular (les nadales) i la repensa en clau de gènere, denunciant el sexisme i fomentant la llibertat d'ecollir.

- Campanya "Els regals no són sexistes", dissenyada per l'Observatori de les dones, on donen eines pe treballar la igualtat una vegada ja tenim les joguines. Podem fomentar valors no sexistes amb qualsevol joguina? Què hem de fer si li han regalat una princesa a la nostra filla? Com podem fomentar una cultura de la pau si al nostre fill li han regalat joguines bel·ligerants?

- Campanya "Adam. La joguina que no existeix", feta per Abacus Cooperativa, vol sensibilitzar a les persones que adquireixen joguines, contes o jocs, del biaix de gènere que molt sovint condiciona l'elecció d'aquests.

 

Materials audiovisuals

- Spot d'Audi. Una nina es decideix a deixar la seva secció de "nenes" i conduir un cotxe.

- Anunci de l'empresa GoldieBlox que qüestiona els valors que s'ensenya a les nenes, mostrant com determinades tipologies de nines generen violència i limiten les potencialitats de les nenes.

- Anunci de l'empresa GoldieBlox que busca empoderar a les nenes en l'àmbit de la ciència i la tecnologia fomentant la creativitat a partir de les seves joguines.  

- Diferents vídeos del canal de youtube de la nina Lammily, una nina que busca trencar estereotips de gènere i mostrar la diversitat ètnica, corporal, de capacitats i aspiracions de les nenes.

 

 

Imatge

Autoria

Teixim Xarxes

Comparteix-ho