Recursos per acompanyar els Tallers de Revoluciona el Gènere

Descripció

Revoluciona el Gènere és un programa de tallers de prevenció de violències masclistes a centres educatius de secundària de Catalunya adreçat a població adolescent, a partir dels 15 anys d’edat. L'objectiu estratègic principal és Reduir creences, actituds i comportaments masclistes de la població participant.

Continguts conceptuals del taller i recursos per treballar-los i saber-ne més:

Sessió1. Estereotips de gènere i relacions de poder.

  1. Estereotips de gènere i sistema sexe-gènere-desig
  2. Aprenentatge dels estereotips.
  3. Desigualtats de gènere.

Què és la diversidad sexual? Explicación fàcil: Vídeo en el qual s'il·lustra la diversitat sexual (sexe biològic) de gènere (Identitat i expressió de gènere) i d'orientació del desig, a través de diferents combinacions d'opcions.

La Mente en Pañales: Vídeo d'un experiment sociològic sobre com tractem diferent els nadons en funció de si pensem que són nens o nenes. Molt útil per treballar els estereotips de gènere.

#LikeAGirl: Vídeo en el qual es mostra com els estereotips i rols associats a la feminitat estan menys valorats i reconeguts socialment, potencia'n la discriminació de nenes, noies i dones i minva'n l'autoestima.

 

Sessió 2. Limitacions de les llibertats relacionades amb el gènere.

  1. Formes de flirteig masclistes.
  2. Limitacions de les llibertats que pateixen les dones i desconstrucció de la masculinitat.
  3. Detecció i actuació conjunta.

Jesse & Joy - "No Soy Una de Esas":  Videoclip en el qual es mostra les formes de flirteig masclistes, de forma no critica. Molt útil per treballar i analitzar com en les representacions culturals (en aquest cas la música) es reprodueixen rols i estereotips sexistes.

Tea Consent: Vídeo en el qual es compara el consentiment a l'hora de fer un té i mantenir relacions sexuals

Querido papa - ( Dear dad ): Vídeo que ens relata les violències i discriminacions masclistes a les quals s'exposa una dona durant la seva vida, a través d'un missatge d'una filla abans de néixer, al seu pare.

Recull d’articles de masculinitats del blog “Ulleres per esquerrans":  Escrits amb un llenguatge senzill i amb humor en aquests articles es reflexiona entorn la masculinitat, la violència, els privilegis masculins, els límits i reaccions o el desapoderament masculí, entre d'altres.

Guia 'Jo no vull ser princesa ': Breu guia dirigida a noies, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que les persones joves puguin començar a reflexionar sobre el sistema i els rols de gènere.

Guia 'Jo no vull ser pilota d’or': Breu guia dirigida a nois, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que els i les joves puguin començar a reflexionar sobre el model de masculinitat imperant.

 

Sessió 3. Amor romàntic i violència de gènere en la parella.

  1. Mites i mandats de l’amor romàntic.
  2. Reproducció dels estereotips en l'àmbit de la parella.
  3. Formes de violència a la parella.

Mitos del Amor Romántico: Vídeo divertit i sarcàstic que explica i desmunta els mites de l'amor romàntic.

Rapsòdia per un estofat:  Vídeo d'animació que mostra la reproducció dels estereotips i rols de gènere en l'àmbit de la parella així com la desigualtat en l'assumpció del treball domèstic i de cures.

Proposta pedagògica per treballar la violència de gènere en la parella a través de la pel·lícula "Te doy mis ojos" de Icíar Bollaín, per adolecents i joves  a partir de 14 anys.

Detecció de Violència Masclista en la parella: Eines i recursos per detectar violències masclistes en una relació sexoafectiva així com serveis de prevenció i atenció, de la regidoria de Feminismes i diversitat sexual i de gènere de Barcelona.

“Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” Campanya de l'Insitut Catalá de les dones el Govern amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (dia 25 de novembre). La campanya reforça els missatges adreçats als agressors situant el focus de la solució de les violències masclistes en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l'entorn amb els agressors i promou l'avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

 

Mèdia

col·laboracions

Més materials