Teixim

Teixim xarxes contra els estereotips! és una iniciativa que té l’objectiu d’impulsar la participació activa, crítica i creativa de la ciutadania i els agents socials en la prevenció dels estereotips sexistes i les violències de gènere en els mitjans de comunicació, les xarxes socials i la cultura.

Les violències mediàtiques i simbòliques envers les dones i els rols i estereotips sexistes en els mitjans de comunicació i les xarxes socials van des de la simple reproducció d’estereotips fonamentats en el binarisme de gènere i l’ús de llenguatge sexista fins a les formes més explícites i brutals d’humiliació pública, passant per la invisibilització, el tractament i representació desigual de les dones en informatius i programes de debat i opinió, la pressió estètica, l’objectivació sexual i els mites de l’amor romàntic de la publicitat, els programes del cor i els realities, la negació i estigmatització de la diversitat sexual i afectiva, el tractament frívol i sensacionalista de la violència masclista i l’omissió, descrèdit i menyspreu dels moviments feministes. Aquestes pràctiques s’estenen al conjunt de manifestacions culturals que interactuen amb els mitjans i les xarxes: la literatura, la música, el cinema, les sèries de ficció, els còmics, els videojocs, etc.

Els discursos i representacions masclistes reflecteixen les formes de desigualtat i opressió de la nostra societat però també intervenen i tenen un impacte immens sobre l’educació, la socialització de les persones i les relacions i dinàmiques socials. No només es tracta d’una forma normalitzada de violència sinó que està en la base de la resta d’abusos i agressions.

Què podem fer si la gran majoria de discursos i representacions que consumim són masclistes? És necessari actuar en dues direccions complementàries: invertint esforços a educar les mirades tot potenciant l’esperit crític i la perspectiva feminista i involucrant-nos col·lectivament en la transformació d’aquests discursos i representacions i en la creació d’imaginaris alternatius.

Per tot això, Teixim xarxes contra els estereotips! busca implicar adolescents i joves, grups de dones, col·lectius, entitats, centres educatius, equipaments, institucions i ciutadania de Barcelona en la denúncia, prevenció i intervenció sobre les diverses violències mediàtiques i simbòliques envers les dones i els rols i estereotips sexistes en els mitjans de comunicació, les xarxes i la cultura, i en la construcció i difusió de discursos i representacions culturals justes i equitatives.

La plataforma de participació digital serveix com a espai de formació, debat, interacció i enxarxament i com a altaveu de les accions de denúncia o visibilització, campanyes de sensibilització i projectes creatius al voltant de la violència mediàtica i els rols i estereotips sexistes, duts a terme per adolescents i joves, grups i col·lectius de dones, entitats i ciutadania de Barcelona.

Utilitzant els cercadors, podeu consultar els recursos i projectes compartits per les persones, col·lectius, entitats, centres educatius, equipaments i institucions adherides. I si voleu contribuir aportant les vostres pròpies iniciatives, adheriu-vos i ajudeu-nos a teixir xarxes contra els estereotips!

En el marc de la iniciativa, es promouen també tallers de sensibilització i creació col·lectiva amb centres educatius, entitats i equipaments. Aquests estan orientats a sensibilitzar sobre els rols i estereotips sexistes en els mitjans de comunicació i les xarxes, donar a conèixer la plataforma de participació i impulsar accions i projectes creatius portats a terme pels grups participants. 

Teixim xarxes contra els estereotips! és una iniciativa de Trama guardonada amb el XI Premi 25 de novembre - 2016 de l’Ajuntament de Barcelona.

A Teixim xarxes ja tenim

86
Recursos
47
Projectes
53
Adhesions

Recorda que pots formar part de Teixim xarxes. Fes clic per saber-ne més o conèixer qui ja en forma part.

Participa-hi Adhesions