Skip to main content

Cicle Museus i Gènere

Autoria

Eduxarxa

Comparteix-ho

Artista o Musa. Entrevistes a creadores

Autoria

Artista o Musa

Comparteix-ho

SOM MARIMACHOS: Visibilitzem l'esport sense prejudicis

Autoria

Associació Esportiva Ciutat Vella

Comparteix-ho

MediaSport Jove: Promocionem i visibilitzem l’esport femení sense prejudicis

Descripció

Seguint amb el nostre marc d’actuació i amb una de les línies d’actuació principals en les que treballem des de l’Associació Esportiva Ciutat Vella com és la Perspectiva de Gènere en l’activitat física i l’esport, el curs 2018/1019 vam iniciar un nou projecte: MediaSport Jove: Promocionem i visibilitzem l’esport femení sense prejudicis. Aquest es suma a altres projectes que ja gestiona i organitza l’entitat sobre la promoció de l’esport femení sense estereotips, contribuint així en el creixement social i cultural del districte.

Vista l’escassa repercussió mediàtica que presenta el col·lectiu femení en l’actualitat esportiva als mitjans de comunicació, aquest projecte, de caràcter comunitari, implica noies i joves voluntàries d’entre 13 i 18 anys dels instituts del Districte de Ciutat Vella en la participació i organització d’un grup de creació i difusió de contingut media, focalitzat en la situació actual de la dona en l’àmbit esportiu, concretament l’esport base femení al districte de Ciutat Vella.

L’objectiu final d’aquest projecte és que el grup de nenes i joves acabin esdevenint un equip de treball autònom que formarà part de l’entitat i que aquestes puguin treballar amb col·laboració amb altres entitats tant de la ciutat de Barcelona com estatals i/o internacionals, seguint així teixint xarxa amb noves entitats.

Més informació i inscripcions a: https://www.aeciutatvella.cat/mediasport-jove/

Imatge

Autoria

Associació Esportiva Ciutat Vella

Comparteix-ho

EINA D’OBSERVACIÓ DE GÈNERE

Descripció

La Comissió d’Economies Feministes de la XES posa a l’abast d’entitats i organitzacions una eina d’observació de gènere que pretén ajudar a situar en clau de gènere les relacions que s’estableixen a les reunions, actes, events i altres activitats.

Més enllà del nombre de dones i homes, aquesta plantilla intenta fer visible que la manera en què es desenvolupen les dinàmiques de treball, tant remunerat com voluntari, no sempre són equitatives o no promouen la participació real de les dones en la presa de decisions de les entitats.

Fer visible aquesta situació no és la solució, però pot aportar elements que ajudin a caminar cap a organitzacions més feministes, i més democràtiques de retruc.

Autoria

Transicions Feministes

Comparteix-ho

Recursos per acompanyar els Tallers de Revoluciona el Gènere

Descripció

Revoluciona el Gènere és un programa de tallers de prevenció de violències masclistes a centres educatius de secundària de Catalunya adreçat a població adolescent, a partir dels 15 anys d’edat. L'objectiu estratègic principal és Reduir creences, actituds i comportaments masclistes de la població participant.

Continguts conceptuals del taller i recursos per treballar-los i saber-ne més:

Sessió1. Estereotips de gènere i relacions de poder.

  1. Estereotips de gènere i sistema sexe-gènere-desig
  2. Aprenentatge dels estereotips.
  3. Desigualtats de gènere.

Què és la diversidad sexual? Explicación fàcil: Vídeo en el qual s'il·lustra la diversitat sexual (sexe biològic) de gènere (Identitat i expressió de gènere) i d'orientació del desig, a través de diferents combinacions d'opcions.

La Mente en Pañales: Vídeo d'un experiment sociològic sobre com tractem diferent els nadons en funció de si pensem que són nens o nenes. Molt útil per treballar els estereotips de gènere.

#LikeAGirl: Vídeo en el qual es mostra com els estereotips i rols associats a la feminitat estan menys valorats i reconeguts socialment, potencia'n la discriminació de nenes, noies i dones i minva'n l'autoestima.

 

Sessió 2. Limitacions de les llibertats relacionades amb el gènere.

  1. Formes de flirteig masclistes.
  2. Limitacions de les llibertats que pateixen les dones i desconstrucció de la masculinitat.
  3. Detecció i actuació conjunta.

Jesse & Joy - "No Soy Una de Esas":  Videoclip en el qual es mostra les formes de flirteig masclistes, de forma no critica. Molt útil per treballar i analitzar com en les representacions culturals (en aquest cas la música) es reprodueixen rols i estereotips sexistes.

Tea Consent: Vídeo en el qual es compara el consentiment a l'hora de fer un té i mantenir relacions sexuals

Querido papa - ( Dear dad ): Vídeo que ens relata les violències i discriminacions masclistes a les quals s'exposa una dona durant la seva vida, a través d'un missatge d'una filla abans de néixer, al seu pare.

Recull d’articles de masculinitats del blog “Ulleres per esquerrans":  Escrits amb un llenguatge senzill i amb humor en aquests articles es reflexiona entorn la masculinitat, la violència, els privilegis masculins, els límits i reaccions o el desapoderament masculí, entre d'altres.

Guia 'Jo no vull ser princesa ': Breu guia dirigida a noies, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que les persones joves puguin començar a reflexionar sobre el sistema i els rols de gènere.

Guia 'Jo no vull ser pilota d’or': Breu guia dirigida a nois, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que els i les joves puguin començar a reflexionar sobre el model de masculinitat imperant.

 

Sessió 3. Amor romàntic i violència de gènere en la parella.

  1. Mites i mandats de l’amor romàntic.
  2. Reproducció dels estereotips en l'àmbit de la parella.
  3. Formes de violència a la parella.

Mitos del Amor Romántico: Vídeo divertit i sarcàstic que explica i desmunta els mites de l'amor romàntic.

Rapsòdia per un estofat:  Vídeo d'animació que mostra la reproducció dels estereotips i rols de gènere en l'àmbit de la parella així com la desigualtat en l'assumpció del treball domèstic i de cures.

Proposta pedagògica per treballar la violència de gènere en la parella a través de la pel·lícula "Te doy mis ojos" de Icíar Bollaín, per adolecents i joves  a partir de 14 anys.

Detecció de Violència Masclista en la parella: Eines i recursos per detectar violències masclistes en una relació sexoafectiva així com serveis de prevenció i atenció, de la regidoria de Feminismes i diversitat sexual i de gènere de Barcelona.

“Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” Campanya de l'Insitut Catalá de les dones el Govern amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (dia 25 de novembre). La campanya reforça els missatges adreçats als agressors situant el focus de la solució de les violències masclistes en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l'entorn amb els agressors i promou l'avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

 

Imatge

Autoria

Trama

Comparteix-ho

Revoluciona el Gènere

Autoria

Teixim Xarxes

Comparteix-ho

Catàleg de Còmics Contra el Masclisme

Descripció

Aquest catàleg recull l'exposició Còmics contra el masclisme, produïda l'any 2016 per la Regidoria de Feminismes i LTGBI de l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la cooperativa Trama, Norma editorial i el Col·lectiu d'Autores de Còmic.

Especialment adreçada al públic juvenil, l'exposició busca sensibilitzar adolescents i joves al voltant del sexisme i la violència masclista a través d'un mitjà proper i accessible per a elles i ells com és el còmic.

Plantejada en forma d'historieta gràfica, l'exposició i el catàleg narren l'aventura d'un grup d'adolescents que s'endinsa en les vinyetes per comprendre el masclisme present en les manifestacions culturals i combatre'l amb imaginació i creativitat. Un recurs que permet jugar amb el llenguatge del còmic de forma metatextual per reflexionar sobre com les diferents representacions culturals impacten en els nostres imaginaris col·lectius, tot reproduint o transformant determinats valors o pràctiques socials.

A través d’imatges cedides per Norma Editorial, el Col·lectiu d’Autores de Còmic i creadores com Marika Vila, Susanna Martín i Raquel Riba Rossy, l’exposició reivindica també les aportacions de les autores de còmic i mostra exemples de bones pràctiques en el món de la novel·la gràfica que trenquen amb els rols i estereotips de gènere, reivindiquen el paper i la perspectiva de les dones i fomenten la igualtat i el respecte a la diversitat.

Vinculada al Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i eradicació de la violència masclista, l’exposició defensa que la creació d’imaginaris igualitaris i no sexistes és responsabilitats de totes i tots i convida a la gent jove a contribuir a través del còmic a la lluita contra les violències i discriminacions de gènere i al foment d’una societat més justa i equitativa, en el marc de la cultura de la pau i la no-violència.

Aquest catàleg recull una guia pedagògica per facilitar la dinamització dels diferents continguts de l'exposició, així com un glossari per poder treballar amb adolescents i joves alguns conceptes que es mencionen.

En aquest enllaç podeu trobar el catàleg.

Imatge

Autoria

Trama

Comparteix-ho