Skip to main content

Eixamplem identitats - Escola Entença

Descripció

 

ESCOLA ENTENÇA

Es programen ​dues sessions per cada grup-classe de 5è (3 grups-classe), en total es duen a terme 6 sessions per a l'alumnat​. A partir de les sessions de sensibilització i creació col·lectiva, el centre continua la tasca de creació amb l’alumnat de 5è i l’amplia a la resta de la comunitat educativa. 

 

Tastet artístic infantil: Visibles!

Els tastets artístics a infantil tenen com a objectiu fer visible les dones artistes contemporànies per tal que els infants les puguin prendre com a referents. 

S’ha fet una proposta que es diu “Visibles” i que està inspirada en l’artista afrocatalana Montserrat Anguiano. Els infants d’I4 i I5 han fet una proposta corporal jugant com si fossin pinzells amb papers de seda i d’aquesta manera han pogut veure com ocupen el seu espai personal. Després, han passat de l’expressió corporal a l'expressió plàstica inspirant-se en l’obra de l’artista. A més, han relacionat aquesta vivència corporal sobre els límits del nostre cos amb el conte: El Monstre Petit diu No!

 

Itinerari artístic 

Els itineraris artístics del primer cicle tenen com a objectiu visibilitzar a dones referents de la nostra història, en aquest cas l’artista mexicana Frida Kahlo. Els infants de 1r i de 2n de primària han creat flors amb diferents tècniques inspirant-se en l’obra de Frida Kahlo. Per fer-ho, primer han conegut la vida i obra de l’artista i, després, han creat les flors utilitzant diferents tècniques: mosaic amb gomets i retoladors negres, papers i teles,  pintura i esponges o ceres de colors.

 

Artivisme feminista 

Als nivells de 3r i 4t de primària han fet un taller artístic anomenat Artivisme feminista.  Aquest taller se centra en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5, que fa referència a la Igualtat de Gènere, on s’afirma que l’apoderament de les dones i la promoció de la igualtat de gènere és crucial per accelerar el desenvolupament sostenible en el món.  

Així doncs, en aquest itinerari artístic, han treballat la visibilitat d’algunes dones artistes, a partir de la creació dels seus retrats o amb l’elaboració de fanzins que expliquen les seves vides. L’objectiu d’aquestes creacions artístiques ha estat contribuir per ajudar a combatre la situació de desigualtat i discriminació envers les dones.

 

CòmicArt

Al tercer cicle, s’ha iniciat el projecte reflexionant amb els infants sobre quines violències de gènere són més visibles i quines estan més amagades. A partir d’aquí, es van detectar situacions concretes de la nostra vida quotidiana, que els haguessin passat o haguessin vist. 

Una vegada es van tenir les situacions detectades, en els moments de propostes lingüístiques, es van elaborar històries i diàlegs vinculades a aquestes situacions. Després, en els moments d’itineraris artístics, es va donar forma a aquestes històries vinculant-hi imatges i creant uns còmics en petit grup per tal de visibilitzar i assenyalar aquestes situacions. 

Teixim Entença_2
Teixim Entença_3
comic entença
Teixim Entença_4

Autoria

Ajuntament de Barcelona. Districte de l'Eixample

Temàtica
Art i cultura
Feminismes
Identitats
LGTBI+
Representacions
Sexualitats
Àmbit
Accions artístiques
Arts visuals
Plàstica
Públics
Ciutadania
Infància
Tipologia
Acció comunitària
Comparteix-ho

More Contents

Ajuntament de Barcelona. Districte de l'Eixample

Ajuntament de Barcelona. Districte de l'Eixample
Ajuntament de Barcelona. Districte de l'Eixample
Ajuntament de Barcelona. Districte de l'Eixample

Mateixa temàtica

Teixim Xarxes
Institut Milà i Fontanals
Laboratorio Malaka