Skip to main content
icon

Artista o Musa. Entrevistes a creadores

Autoria

Artista o Musa

Comparteix-ho

SOM MARIMACHOS: Visibilitzem l'esport sense prejudicis

Autoria

Associació Esportiva Ciutat Vella

Comparteix-ho

Abordemos las drogas con gafas violeta

Descripció

Desde el Proyecto Malva de la Fundación Salud y Comunidad lanzaron este vídeo divulgativo dirigido a profesionales que aporta claves para la incorporación la perspectiva de género en el ámbito de drogas: #DrogasyGénero. En septiembre de 2018.

El vídeo ha sido realizado por la Cooperativa de Tècniques y las infografías son de Odile Carabantes. En él han participado las expertas en género y drogas: Patricia Martínez Redondo, Sònia Rubio Jansana, Ana Burgos García, Maite Tudela Marí, Aura Roig Forteza y Gemma Altell Albajes. Ha sido financiado por la Delegación de Gobierno para en Plan Nacional sobre Drogas del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Además, elaboraron una infografía resumen de las ideas clave del vídeo, para que las puedas analizar y utilizar en tu centro de trabajo, aula o entidad.

Puedes descargarla aquí (o la versión para imprimir, con marcas de corte, aquí).

Imatge

Autoria

Cooptècniques

Comparteix-ho

Vincles a Wad – Ras

Autoria

Tata Inti SCCL

Comparteix-ho

Canvi de paradigma econòmic i social. Guia bibliogràfica

Descripció

Des del Teixim xarxes volem posem a disposició aquest recull tan interessant que podeu trobar a la pàgina web de l'Institut Català de les Dones sobre el canvi de paradigma econòmic i social. Trobareu recursos audiovisuals i de lectura. 

Imatge

Autoria

Teixim Xarxes

Comparteix-ho

Recursos per acompanyar els Tallers de Revoluciona el Gènere

Descripció

Revoluciona el Gènere és un programa de tallers de prevenció de violències masclistes a centres educatius de secundària de Catalunya adreçat a població adolescent, a partir dels 15 anys d’edat. L'objectiu estratègic principal és Reduir creences, actituds i comportaments masclistes de la població participant.

Continguts conceptuals del taller i recursos per treballar-los i saber-ne més:

Sessió1. Estereotips de gènere i relacions de poder.

 1. Estereotips de gènere i sistema sexe-gènere-desig
 2. Aprenentatge dels estereotips.
 3. Desigualtats de gènere.

Què és la diversidad sexual? Explicación fàcil: Vídeo en el qual s'il·lustra la diversitat sexual (sexe biològic) de gènere (Identitat i expressió de gènere) i d'orientació del desig, a través de diferents combinacions d'opcions.

La Mente en Pañales: Vídeo d'un experiment sociològic sobre com tractem diferent els nadons en funció de si pensem que són nens o nenes. Molt útil per treballar els estereotips de gènere.

#LikeAGirl: Vídeo en el qual es mostra com els estereotips i rols associats a la feminitat estan menys valorats i reconeguts socialment, potencia'n la discriminació de nenes, noies i dones i minva'n l'autoestima.

 

Sessió 2. Limitacions de les llibertats relacionades amb el gènere.

 1. Formes de flirteig masclistes.
 2. Limitacions de les llibertats que pateixen les dones i desconstrucció de la masculinitat.
 3. Detecció i actuació conjunta.

Jesse & Joy - "No Soy Una de Esas":  Videoclip en el qual es mostra les formes de flirteig masclistes, de forma no critica. Molt útil per treballar i analitzar com en les representacions culturals (en aquest cas la música) es reprodueixen rols i estereotips sexistes.

Tea Consent: Vídeo en el qual es compara el consentiment a l'hora de fer un té i mantenir relacions sexuals

Querido papa - ( Dear dad ): Vídeo que ens relata les violències i discriminacions masclistes a les quals s'exposa una dona durant la seva vida, a través d'un missatge d'una filla abans de néixer, al seu pare.

Recull d’articles de masculinitats del blog “Ulleres per esquerrans":  Escrits amb un llenguatge senzill i amb humor en aquests articles es reflexiona entorn la masculinitat, la violència, els privilegis masculins, els límits i reaccions o el desapoderament masculí, entre d'altres.

Guia 'Jo no vull ser princesa ': Breu guia dirigida a noies, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que les persones joves puguin començar a reflexionar sobre el sistema i els rols de gènere.

Guia 'Jo no vull ser pilota d’or': Breu guia dirigida a nois, amb reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat de manera lliure i enriquidora. Dóna eines i recomanacions per tal que els i les joves puguin començar a reflexionar sobre el model de masculinitat imperant.

 

Sessió 3. Amor romàntic i violència de gènere en la parella.

 1. Mites i mandats de l’amor romàntic.
 2. Reproducció dels estereotips en l'àmbit de la parella.
 3. Formes de violència a la parella.

Mitos del Amor Romántico: Vídeo divertit i sarcàstic que explica i desmunta els mites de l'amor romàntic.

Rapsòdia per un estofat:  Vídeo d'animació que mostra la reproducció dels estereotips i rols de gènere en l'àmbit de la parella així com la desigualtat en l'assumpció del treball domèstic i de cures.

Proposta pedagògica per treballar la violència de gènere en la parella a través de la pel·lícula "Te doy mis ojos" de Icíar Bollaín, per adolecents i joves  a partir de 14 anys.

Detecció de Violència Masclista en la parella: Eines i recursos per detectar violències masclistes en una relació sexoafectiva així com serveis de prevenció i atenció, de la regidoria de Feminismes i diversitat sexual i de gènere de Barcelona.

“Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” Campanya de l'Insitut Catalá de les dones el Govern amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (dia 25 de novembre). La campanya reforça els missatges adreçats als agressors situant el focus de la solució de les violències masclistes en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l'entorn amb els agressors i promou l'avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

 

Imatge

Autoria

Trama

Comparteix-ho

Jocs i joguines no sexistes

Descripció

Els jocs i les joguines ajuden als infants a imaginar el seu futur i a construir les seves expectatives i valors. És per això que cal prestar atenció a quins valors transmeten per treballar per una societat lliure de sexisme.

 

Guies

- Dossier sobre jocs i joguines no sexistes. En aquesta guia realitzada per la cooperativa Fil a l'Agulla, trobareu botigues de jocs i joguines o llibreries i marques que fomenten un oci infantil diferent, on s'incentiva la creativitat, la diversitat i l'equitat.

- Per què comprar joguines no sexistes? Per què coeducar? L'Ajuntament de Barberà del Vallès, l'Instituto Andaluz de la Mujer i la cooperativa CoeducAcció van dissenyar la guia que ens parla sobre la importància de les joguines o el biaix de gènere en la publicitat i dóna recursos a les famílies per no comprar sexisme.

 

Articles

- A l'article "5 reflexions per triar joguines no sexistes ni violentes", realitzat per Fundació catalana de l'Esplai, podeu trobar reflexions que ens ajuden a analitzar i escollir joguines no sexistes i no violentes.

- A "Els nadons i les joguines no tenen gènere", de Som Esplai, podeu trobar una reflexió sobre el paper del joc en l'educació dels infants i la importància d'escollir joguines no sexistes. 

- A l'article "Les joguines no tenen sexe, o sí?", de la cooperativa Hora Lliure, ens parlen de les estratègies que elles utilitzen per fomentar un joc i joguines no sexistes i analitzen els catàlegs infantils per visibilitzar el sexisme i els rols i estereotips de gènere i ajudar-nos a detectar-los.

- A l'article "Jugar ens fa lliures: idees de joguines no sexistes", d'EduXarxa, es reflexiona sobre la dificultat de trencar amb el sexisme en jocs i joguines i ens proposen joguines per aprendre a cuidar el nostre entorn natural, a cooperar o a fer procediments científics.

 

Campanyes de sensibilització

- Campanya #TrenquemEstereotips, realitzada per l'Institut Català de les Dones. En el web us hi trobareu un recull bibliogràfic, un recull temàtic i els cartells de la campanya per descarregar i/o demanar.

- Campanya Juguem en igualtat, realitzada per L'Hora Lliure, on ens expliquen detalladament les implicacions dels jocs i les joguines en el creixement dels infants i desgranen els valors que es deprenen de les nostres joguines i jocs actuals.

- Des de l'AFA de l'Escola Fructuós i Gelabert van fer dues campanyes sobre joguines no sexistes. "Amb les joguines no s'hi juga", del 2018, és una divertida manera de mostrar el sexisme i els rols i estereotips de gènere a partir de vídeos que humanitzen les joguines i les doten de caràcter i personalitat. "Quan et diguin que és de nenes, fuig, fuig fuig!", de l'any 2019, utilitza la cultura popular (les nadales) i la repensa en clau de gènere, denunciant el sexisme i fomentant la llibertat d'ecollir.

- Campanya "Els regals no són sexistes", dissenyada per l'Observatori de les dones, on donen eines pe treballar la igualtat una vegada ja tenim les joguines. Podem fomentar valors no sexistes amb qualsevol joguina? Què hem de fer si li han regalat una princesa a la nostra filla? Com podem fomentar una cultura de la pau si al nostre fill li han regalat joguines bel·ligerants?

- Campanya "Adam. La joguina que no existeix", feta per Abacus Cooperativa, vol sensibilitzar a les persones que adquireixen joguines, contes o jocs, del biaix de gènere que molt sovint condiciona l'elecció d'aquests.

 

Materials audiovisuals

- Spot d'Audi. Una nina es decideix a deixar la seva secció de "nenes" i conduir un cotxe.

- Anunci de l'empresa GoldieBlox que qüestiona els valors que s'ensenya a les nenes, mostrant com determinades tipologies de nines generen violència i limiten les potencialitats de les nenes.

- Anunci de l'empresa GoldieBlox que busca empoderar a les nenes en l'àmbit de la ciència i la tecnologia fomentant la creativitat a partir de les seves joguines.  

- Diferents vídeos del canal de youtube de la nina Lammily, una nina que busca trencar estereotips de gènere i mostrar la diversitat ètnica, corporal, de capacitats i aspiracions de les nenes.

 

 

Imatge

Autoria

Teixim Xarxes

Comparteix-ho

Alliberem el barri! Espai jove Garcilaso

Autoria

La Sala. Espai Jove Garcilaso

Comparteix-ho

Recursos per treballar les masculinitats

Descripció

Selecció de recursos per treballar les masculinitats: des dels privilegis masculins, els rols i estereotips, les violències masclistes, la construcció de gènere, les emocions, els límits, les contradiccions o la deconstrucció, entre d'altres (s'ha mantingut l'idioma dels diferents recursos).

 

Articles i llibres per treballar les masculinitats:

Recull d’articles de masculinitats del blog “Ulleres per esquerrans":  Escrits amb un llenguatge senzill i amb humor en aquests articles es reflexiona entorn la masculinitat, la violència, els privilegis masculins, els límits i reaccions o el desapoderament masculí, entre d'altres.

Entrada temàtica sobre "masculinitats" del web d'Homes igualitaris:  Associació d’homes, que té com a objectius: afavorir la igualtat real i efectiva entre homes i dones en les relacions personals i socials; en els àmbits legal, laboral, familiar, educatiu, imaginari, etc., partint del nostre reconeixement de la tradicional discriminació patida per les dones. Fomentar i recolzar el canvi dels homes cap a posicions més favorables a la igualtat i de ruptura amb el model tradicional masculí, en l’entesa que això ens beneficiarà a tots i a totes.  Aquesta associació està vinculada a AHIGE (Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere), de caire estatal.

Compilación de artículos sobre masculinidades, de la revista digital Pikara Magazine (medio de comunicación de calidad, con perspectiva feminista, crítico y disfrutón) que trata temas como la masculinidad tóxica, el androcentrismo, los roles e estereotipos, las violencias machistas o el papel de los hombres en el movimiento feminista, entre otros.

Masculinidades y feminismo: Llibre de Jokin Azpiazu Carballo, que proposa una revisió crítica dels debats relacions amb la masculinitat els grups d'homes per la igualtat; una reflexió per generar curtcircuits; un espai de "incomoditat productiva".  Editat i maquetat per Virus Editorial. Entrevista a l'autor de Masculinidades y feminismo, publicado a Pikara magazine.

Masculinidades en movimineto. Transforamción territorial y sistemas de género: Este libro de Susan  Paulson, analiza las interacciones entre los sistemas de género y los procesos históricos en América Latina durante los últimos 25 años, sobre la base de varios estudios territoriales ubicados dentro de las tendencias nacionales y regionales. Propone una nueva conceptualización del género como un sistema sociocultural que estructura e impregna de significado y poder las prácticas y las relaciones humanas, y que influye en el desarrollo institucional y en la gestión de los recursos, todo con referencia simbólica al sexo y a la sexualidad. Con el fin de construir un acercamiento más sistémico, el libro promueve un mayor interés por los cambios radicales que afectan a los hombres en formas diferentes que a las mujeres, así como a los roles que juegan las normas y las expectativas masculinas en el cambio socioambiental.

 

Guies, dinàmiques i cursos

Curso metodologico de masculinidad y educación popular, de  EuroPROFEM - The European Men Profeminist Network: Con el objetivo de reflexionar sobre la construcción de las identidades masculinas a partir de la realidad de los hombres y desde su condición de género,  analizar las raíces de la violencia en los hombres, sus efectos en ellos, sus familias y la sociedad, y su relación con la actual crisis socioeconómica e ir buscando pistas metodológicas que permitan desarrollar el trabajo entre hombres para aportar a los procesos de transformación de las conductas masculinas.

Recurs pedagògic - Masculinitat[s]:  El recurs pedagògic de la regidoria de feminismes i LGTBi de Barcelona està dividit en 5 blocs temàtics diferenciats, que poden ser utilitzats de manera independent entre ells però que, en conjunt, formen una intervenció complerta en la temàtica de masculinitat(s). Cada bloc temàtic està format per un marc teòric i unes activitats associades que compten amb la corresponent fitxa metodològica. Els blocs temàtics són els següents:

 1. Els homes, el gènere i la construcció de la masculinitat.
 2. La cura d’un mateix: homes, gènere i salut.
 3. Relacions afectives, amor romàntic i sexualitat.
 4. La cura de les altres persones: coresponsabilitat i paternitat.
 5. L’aprenentatge de la violència: poder i patriarcat.

Manual instructivo para el trabajo con grupos de varones.  "Masculinidades en movímiento"  El objetivo principal de este manual  de Julio César González Pagés, es brindar herramientas didácticas que contribuyan a una transformación social y cultural, a través del desarrollo de procesos de sensibilización y/o capacitación, integrados en talleres donde grupos de varones, a partir de sus propias experiencias e historias de vida, puedan reflexionar y ampliar los límites de la visión sobre sus propias masculinidades, generando nuevas relaciones, signadas por la equidad, el respeto y el enriquecimiento mutuo. En sus páginas se abordan cuatro temáticas que tienen un vínculo directo con las masculinidades: feminismo y perspectiva de género, violencia, paternidad, y salud. (Manual adjunto en pdf.)


Prevención de la violencia sexual con varones. Manual para el trabajo grupal con adolescentes y jóvenes: Es una herramienta que posibilitará a las personas que deseen facilitar talleres y grupos de reflexión con adolescentes y jóvenes, trabajar en torno a temas fundamentales para promover la equidad de género y la erradicación de la violencia de género. Aguayo, F., Ibarra, D. y Píriz, P. (2015): Centro de Estudios sobre Masculinidades y Género A.C. y Fondo de Población de las Naciones Unidas (UNFPA), Montevideo, Uruguay.

 

Audiovisuals

.  Vídeo de la conferencia "Construir la masculinidad de forma consciente" de Pol Galofré  (activista trans y feminista) a TEDxReus, que explica como la masculinidad hegemónica necesita relegar todas las expresiones disidentes hacia una posición de “menos hombre” porque es la forma de reclamar y mantener su posición de liderazgo en la jerarquía social que conlleva el binarismo de género.

.  "La masculinidad": ¿Qué es la masculinidad hegemónica?  capítulo del programa argentino Estamos Acá, un programa de ocho emisiones con entrevistas a especialistas, material de archivo, y una entrevista grupal con militantes de distintas edades y trayectorias. El programa se propone contar la historia del feminismo, tratar de comprender más acerca del momento histórico actual y plantear interrogantes para el futuro. Las ecofeminitas Danila Suárez Tomé y Mercedes D’Alessandro participaron a lo largo del proceso de producción como asesoras de contenidos. En este capítulo nos metemos con las masculinidades. ¿Qué es la masculinidad hegemónica? ¿Cómo se relaciona con la violencia hacia a las mujeres? ¿Implica también una carga para los propios varones? ¿Se puede decir que con el avance del feminismo esta masculinidad entró en crisis? ¿Podemos hablar del surgimiento de nuevas masculinidades? Diego Iglesias conversa con dos especialistas en temas de género para comprender más acerca de estos fenómenos: Eleonor Faur, doctora en Ciencias Sociales, y Enrique Stola, médico psiquiatra. En la segunda parte del programa, tres varones que desafían los valores de la masculinidad tradicional comparten sus experiencias.

. Men in Movement: la masculinidad hegemónica y la posibilidad de cambio en las relaciones de género: Vídeo de la conferencia magistral de la profesora Claire Duncanson (University of Edinbugh) en el Seminario Internacional Men in Movement: Trans/formando las Masculinidades en la Política, el Cuidado y los Medios (Barcelona 18-20 Noviembre, 2015). En esta conferencia la profesora Duncanson analiza cómo teorizar el cambio en las relaciones de género partiendo de las brechas del concepto de "masculinidad hegemónica" (Connell y Messerschmidt 2005, 853). Para hacerlo, se centra en material empírico sobre masculinidades militares, aprovechando tanto su propia investigación como la literatura existente.

. "Masculinidad y mandatos sociales" Vídeo del canal de Youtube Mogamx, que de forma muy simple y esquemática plantea que la construcción de una sociedad justa, equitativa, sin discriminación ni violencia de género, requiere transformar la masculinidad hegemónica.

. "Masculinidad hegemónica" Vídeo divulgativo que explica brevemente  la masculinidad hegemónica y sus características, de July Manhatan.

.  Anuncio "El mejor hombre que podría ser", que apuesta por una masculinidad respetuosa, no violenta y consciente de la marca Gillette (subtitulado en castellano).
 

Imatge

Autoria

Teixim Xarxes

Comparteix-ho