Skip to main content

Gènere i espai públic

Descripció
  • Selecció de recursos sobre gènere, espai públic i urbanisme amb òptica feminista

  •  

  • Guies i manuals

  • Dones treballant. Guia de reconeixement urbà amb perspectiva de gènere: Aquesta guia del Col.lectiu Punt 6 té com a objectiu principal donar visibilitat a les dones en la seva diversitat, com a font singular de coneixements i experiències, i com agents de transformació. les dones tenim un coneixement que resulta imprescindible per descriure la quotidianitat en els entorns habitats i que pot ajudar a transmetre no només les nostres necessitats i desitjos sinó els dels infants, la gent jove i la gent gran amb què vivim.

  • Manual d'Urbanisme de la Vida Quotidiana. Urbanisme amb perspectiva de gènere:  Aquest manual de l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea d’Ecologia Urbana, té com a finalitat donar criteris de planejament i eines de diagnosi, des d’una perspectiva de gènere, al personal tècnic que redacta planejament urbanístic i al que elabora projectes d’espai públic i d’equipaments

 

  • Informes, auditories i estudis

  •  

  • Nocturnes. La vida quotidiana de les dones que treballen de nit a l'Àrea Metropolitana de Barcelona:  Aquest és l’informe de resultats d’un projecte d’investigació-acció feminista participativa que ha realitzat el Col.lectiu Punt 6, entre 2015 i 2017 amb dones que treballen de nit a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’objectiu del projecte és visibilitzar i analitzar com el disseny i la planificació urbana a l’AMB, les seves ciutats i barris afecta al desenvolupament de la vida quotidiana de les dones que treballen de nit.

  • Entorns habitables. Auditoria de seguretat urbana amb perspectiva de gènere a l’habitatge i l’entorn:  Aquesta auditoria realitzada pel Col.lectiu Punt 6 és una eina de diagnòstic urbà que analitza la seguretat de les persones. Es basa en  una anàlisi integral dels aspectes socials, físics i funcionals que condicionen la percepció de seguretat a l’espai aplicant-hi una perspectiva de gènere interseccional. L’Auditoria permet avançar en el disseny i la gestió de l’entorn urbà i els espais públics i de relació integrant-hi criteris de seguretat, gènere i interseccionalitat, per garantir el dret a la ciutat sense discriminacions.

  • Espais per a la vida quotidiana. Auditoria de Qualitat Urbana amb perspectiva de Gènere:  L’Auditoria de Qualitat Urbana amb perspectiva de Gènere (AQUG) realitzada pel Col.lectiu Punt 6, és una eina d’avaluació urbana que permet comprovar l’aplicació transversal de la perspectiva de gènere a l’urbanisme, tant pel que fa als espais com a la gestió, a partir de l’anàlisi integral dels aspectes socials, físics i funcionals d’un entorn determinat.

  • Urbanisme i gènere una visió necessària per a tothom:  Aquestes pàgines reflecteixen, les teories i les reflexions que es van presentar i debatre al voltant de les qüestions del gènere, l’urbanisme i la ciutat, i sobre les implicacions en l’espai i en el territori d’una nova visió de la «vida quotidiana» basada en la igualtat entre els ciutadans i les ciutadanes, a les jornades Urbanisme i Gènere: una Visió Necessària per a Tothom organitzat per la Diputació de Barcelona.

  • ¿La calle es mía? Poder, miedo y estrategias de empoderamiento de mujeres jóvenes en un espacio público hostil :  El estudio, basado en una metodología participativa en la que han tomado parte 70 jóvenes de Barakaldo, Hernani y Gasteiz, analiza el uso y la experiencia en el espacio púbico desde los conocimientos de género: cómo el género influye en la vivencia de la ciudades, las calles y sus espacios. La investigación  en materia de igualdad de mujeres y hombres de Emakunde – Instituto Vasco de la Mujer realizada por Maria Rodó-de-Zárate i Jordi Estivill i Castany, se adentra en las causas de este miedo y las conciencias que el miedo tiene para el acceso de las mujeres a la ciudad. Analiza cómo se configura el miedo, a qué obedece y qué implicaciones tiene en la perpetuación de la violencia contra las mujeres.

  • Urbanisme en femení: Barcelona-Chicago:  L'estudi de Franziska Ullmann analitza com l’urbanisme feminista proposa redefinir les ciutats perquè el dret a habitar-les sigui efectiu per a totes les persones. El model urbanístic androcèntric i patriarcal de les nostres ciutats separa l’àmbit productiu i el reproductiu. Segrega els usos de les urbs per a fer-les funcionalment més econòmiques, de manera que manté la desigualtat de les dones. El model feminista posa les persones en el centre de les decisions i planteja una ciutat pensada per a la vida quotidiana, multifuncional, de mobilitat sostenible, participativa, amb espais públics de qualitat, segurs i convivencials. En una segona part estudia les ciutats de Barcelona i Chicago des de la perspectiva de gènere, analitzant aspectes de mobilitat i accessibilitat, equipaments i serveis de proximitat, seguretat, habitatge i representació, a partir de l’experiència personal de l’autora i de les enquestes del treball de camp.

  •  

 

Material de sensibilització audiovisual del Col.lectiu Punt 6

Organització de referència en la temàtica

Col·lectiu Punt 6: Cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses, amb més de 10 anys d’experiència local, estatal i internacional en urbanisme feminista per la vida quotidiana.

Autoria

Teixim Xarxes

Temàtica
Violències de gènere
Feminismes
Públics
Ciutadania
Docents i professionals
Comparteix-ho

col·laboracions

Punts Liles
Districte d'Horta - Guinardó. Ajuntament de Barcelona
Alliberem el barri! Performance "Les dones som subjectes"
Institut Quatre Cantons