Oberta la convocatòria per participar a la 8a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista

premi jove de còmic 2023

Ja està oberta la convocatòria per participar a la 8a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista, que organitza el Districte de Sant Martí amb el suport de l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, i en col·laboració amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona i del Consell de Dones del Districte.

Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència. Al web del premi podreu trobar recursos per inspirar-vos i exemples de còmics creats per joves que han participat al premi amb les seves creacions i la seva visió sobre la violència masclista. També hi trobareu indicacions de com presentar la vostra obra a concurs a les bases.

Poden participar en aquest concurs adolescents i joves que visquin, estudiïn o treballin a la ciutat de Barcelona, i que tinguin fins a 25 anys el dia en què finalitza el termini de presentació d’obres, de forma individual o col·lectiva, tot i que cada participant només podrà presentar una obra, en qualsevol de les categories següents:

  •           Categoria A (còmic): persones d’entre 16 i 25 anys
  •           Categoria B (còmic): persones menors de 16 anys
  •           Categoria C (fanzine): especial per la participació de centres educatius, equipaments i serveis per a adolescents i joves de la ciutat de Barcelona amb la creació d'un fanzine. En la ideació i l’edició del fanzine, hi poden participar docents i altres membres de la comunitat educativa del centre, així com personal tècnic dels equipaments i serveis per a adolescents i joves, però els continguts han d’estar creats i seleccionats majoritàriament per l’alumnat i les persones usuàries dels equipaments i serveis.
  •  

Hi ha un munt de premis per a les persones guanyadores de les diverses categories: 1000€, una tauleta gràfica, lots de còmics i novel·les gràfiques, cursos de dibuix a l'escola Joso, material de dibuix especialitzat i entrades per al Manga Barcelona!

Us recomanem llegir la Guia Pedagògica Còmics contra el masclisme, que narra l’aventura d’un grup d’adolescents que s’endinsa en les vinyetes per comprendre el masclisme present en les manifestacions culturals i combatre’l amb imaginació i creativitat. Un recurs que ens permet jugar amb el llenguatge del còmic de forma metatextual per reflexionar sobre com les diferents representacions culturals impacten en els nostres imaginaris col·lectius, tot reproduint o transformant determinats valors o pràctiques socials.

Per començar a dibuixar, podeu consultar la Guia de recursos gràfics per crear imaginaris lliures de violències, on trobareu recursos del llenguatge propi del còmic per il·lustrar allò que voleu expressar amb els vostres personatges, com visibilitzar les violències més visibles i invisibles i plantejar una resolució en positiu que ens permeti crear un món lliure de violències.

Termini per participar en el 8è Premi Jove de Còmic Sant Martí: presentació d'obres del 10 de gener al 17 d'abril de 2023.

El Premi compta amb la col·laboració de l’Escola Joso -Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial, la Cooperativa Trama SCCL, Casa Piera i Ficomic (Federació d'Institucions Professionals del Còmic).

Tota la informació del premi a: https://ajuntament.barcelona.cat/santmarti/ca/lajuntament/informacio-administrativa/premi-jove-de-comic-sant-marti

Més Teixim

Mateixa temàtica